Skip to main content

Hogyan találjunk az éghajlatváltozás hatásainak ellenálló otthont?


Ez az egyik legfontosabb megértendő és elfogadandó téma… sőt feladat!
Ha már eldöntötted, hogy egy másik régióba, vagy országba költözöl, meg kell határoznod, hogy: milyen követelményeknek kell, hogy megfeleljen az új otthonod?
Beszéljünk néhány megfontolandó tényezőről…


Népsűrűség

A városok NEM a megfelelő helyek!
A népsűrűség kulcsfontosságú tényező a túlélés és a jövőbeni boldogulás szempontjából.
Az éghajlatváltozás megnöveli a terméskiesés kockázatát. Ha lokális, vagy akár globális élelmiszerhiány van, akkor a dolgok drasztikusan megváltoznak meg majd.
Ez különösen igaz a nagy népsűrűségű városi, vagy külvárosi területekre. Kizárólag külső élelmiszer-szállításokra támaszkodnak a nagyszámú népességük táplálásához. Ezt a problémát kissé enyhíteni lehet, ha a használaton kívüli raktárakat vagy gyárakat hidroponikus vagy aquaponikus beltéri kertekké alakítják át. Függőleges kertészeti projektek már léteznek is a nagyobb városokban. A probléma az, hogy ezek a kertek közel sem termelnek elegendő kalóriát a lakosság táplálásához.

Ezért KELL vidéki környezetet választanod új otthonod helyszínéül!

Lehet a vidéki, túl vidéki?

Egy félreeső hely remek lehet a kikapcsolódáshoz, de már kevésbé az egy tanyai élethez.
Míg a városi területek túl sűrűn lakottak, ennek az ellenkezője éppen olyan probléma lehet. Igen, létezik olyan, hogy túlságosan is elhagyatott.
A boldoguláshoz és még a túléléshez is szükségünk van közösségre. Nem válhatunk teljesen önellátóvá egyedül. Az egész civilizációnk azon a koncepción alapszik, hogy az emberek bizonyos területekre szakosodtak. Az élelmiszer előállításhoz lényegében a közösség minden tagjának értenie kell, de elkerülhetetlenek, hogy egyes emberek, bizonyos területekre specializálódjanak. Hogy csak néhány alapvető példát hozzunk, a közösségnek szüksége lesz:

•    orvosra
•    szerelőre
•    kovácsra
•    vadászra / halászra
•    ácsra / asztalosra
•    őrző-védőkre
•    …

Szóval ebből is látszik, hogy az a kép, hogy magunkat egy rönkházban látjuk az alaszkai vadon mélyén… nem egyéb, mint életszerűtlen romantikus elképzelés. Ezért létfontosságú a közösségépítés, és a jövőben ezzel a témával biztosan többet is fogunk foglalkozni.

A megfelelő hely kiválasztása

A jövőd biztosításával kapcsolatban, a stratégiai szemléletű áttelepülés lehet az egyik első és legfontosabb lépés. Erről egy korábbi posztban szó volt már.
Az ezt követő lépés a vidéki, közösségen alapuló életközösség kialakítása. A megfelelő ingatlan és helyszín kiválasztásánál, az egyik legfontosabb szempont az, hogy ellenálló legyen a legkülönbözőbb időjárási szélsőségek egyaránt. Néhány fontosabb ezek közül:

Tűzvészek
A kiterjedt aszályok a jövőben egyre gyakoribbá válnak Ezek egyre több és komolyabb tűzvészt eredményeznek. Ezek akár rendkívüli méretűek és pusztító erejűek is lehetnek. Több egyéb szempontból is helyes és ideális erdő területre költözni, de a ház közvetlen környezetében, legalább 100 méteres körzetben ne legyen sem fa, sem cserje. Amennyiben ez megfelelően kiválasztott szerkezetű házzal párosul, az esetek többségében elég lehet ahhoz, hogy az ingatlan viszonylag sértetlenül túlélje a tüzet.
Áradások
Az aszályhoz hasonlóan, a szélsőséges csapadékmennyiség is egyre gyakrabban fordul elő. A kiszáradt föld rosszul vezeti el hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló vizet, ami villámáradásokhoz vezethet. Ezért érdemes a házat kissé lejtős területre építeni, mert a megfelelő rendszerek kiépítésével ez nagyban megkönnyíti a víz gyors elvezetését. Érdemes az ideális hely kiválasztásánál kerülni olyan folyók, tavak környezetét, amik időről-időre megáradnak.
Viharok
A súlyos széllökések és a repülő törmelékdarabok veszélyt jelentenek az emberekre, állatokra és az épületekre egyaránt. Különösen a tengerparti területeken növekszik ezek gyakorisága és súlyossága. Bár a tenger közelsége bő táplálékforrást ígérhet, érdemes a parttól némileg távolabb letelepedni, ezzel jelentősen csökkentve a komolyabb viharkárokat.

De hogyan lehet munkát találni a semmi közepén?

Jogos kérdés. Nem válhatunk mindannyian teljes munkaidős parasztokká. Ez egyszerűen nem reális. Mert bár a tanya kialakítása és folyamatos fenntartása rengeteg munkával jár, jövedelmet nem feltétlenül termel. Miből származhat akkor jövedelmünk? A valóság azt igazolja, hogy igazán hozzáértő szakemberként mindig és mindenhol találhatunk munkát. A kétkezi szakmákra mindig van és lesz kereslet, városban és vidéken egyaránt. És természetesen jelen világunkban egyre inkább elérhető jövedelemforrás az online munka. A legkülönbözőbb területeken folytathatunk kereső tevékenységet, akár a tanyánkról is. A lehetőségek adottak, ki kell aknáznunk őket.

Az önellátó tanyasi élettel kapcsolatban, további posztok várhatóak.
 

Vissza