Skip to main content

Mit jelent a Wet Bulb Temperature (WBT) hatás, és miért olyan veszélyes?

 

Emberek százmilliói élnek a trópusi éghajlaton az Egyenlítő közelében, Amerikában, Afrikában és Ázsiában. Itt helyezkednek el többek között olyan hatalmas lakosságú országok, mint Brazília, India, Indonézia. Ezeket az embereket az éghajlatváltozás eredményeként közvetlen veszély fenyegeti.

Hogy miért, ahhoz meg kell értenünk egyrészt, hogy mi az a Wet Bulb Globe Temperature (WBGT), másrészt pedig, hogy hogyan működik az emberi test.

A levegő állapotát elsősorban a hőmérséklet és a páratartalom tényezői határozzák meg. Bármely hőmérsékleten, a levegő adott mennyiségű vízgőzt képes felvenni (relatív páratartalom). Ha ezt a határértéket eléri (100%-os relatív páratartalom), a levegő túltelítődik, amit mi a levegőben lebegő apró páracseppek formájában észlelünk… ez pára, vagy más néven köd. Ilyen körülmények között a folyékony víz nem párolog tovább.

Ez hűvösebb hőmérsékleten nem jelent problémát, mivel az emberi test hőt veszít a környezetébe történő hőleadás révén. Melegebb hőmérsékleten a testünk hűtése azonban kizárólag a bőr felszínén keletkező izzadságcseppek elpárologtatásával lehetséges. Alacsony páratartalom mellett a levegő nagy mennyiségű vízgőzt képes felvenni, így az izzadás hűtési hatása nagyon magas fokú. A lehető legalacsonyabb hőmérsékletet, amelyet víz párologtatásával a levegő adott körülményei között el lehet érni, „Wet Bulb Temperature”-nek hívjuk. 100%-os relatív páratartalom esetén a WBT hőmérséklete megegyezik a levegő hőmérsékletével, mivel több víz nem párologhat el, ezért az ezáltal történő hűtés sem lehetséges.

Ha a hőmérséklet, és a relatív páratartalom kombinációja elér egy bizonyos szintet, akkor a test az izzadás révén már nem képes megfelelően lehűlni. Különösen akkor, ha a test fizikailag aktív, nagyon sok felesleges hőt termel, amelyet nem tud leadni rossz WBT körülmények között, ez pedig gyorsan hőgutához, és akár halálhoz is vezethet.

A fenti táblázat a fizikai aktivitás veszélyét mutatják, különböző hőmérséklet-páratartalom kombinációk esetén. A feketével jelölt körülmények között bármilyen fizikai tevékenység hűtetlen körülmények között, életveszélyes is lehet.

Bármely, +2°C és +4°C közötti globális hőmérséklet emelkedéssel számoló, lehetséges IPCC forgatókönyv megvalósulása esetén, az Egyenlítő közelében lévő területeken az év legtöbb napján olyan körülmények állhatnak elő, amelyek között nem csupán a munkavégzés, de maga a szabadban tartózkodás is halálos kimenetelű lehet. Ezek a területek lényegében lakhatatlanná válnak.

Foglaljuk össze tehát a várható következményeket:
•    A szabadban végzett tevékenységek hamarosan lehetetlenné válhatnak a trópusi országokban.
•    Olyan alapvető tevékenységeket, mint a gazdálkodás, beltéri, szabályozott körülmények közé kell majd áthelyezni.
•    Az év egyre több napján lehet életveszélyes, vagy akár halálos a szabadban tartózkodás, és az embereknek hűtött helyiségekben kell majd menedéket találniuk.
•    Komoly beruházásokra lesz szükség a nagy léptékű, szabályozott környezetben történő akvapóniás rendszerek kiépítéséhez, a munkaerőigényes, hagyományos szabadföldi mezőgazdálkodás alternatívájaként.
•    Egyéb szabadtérben végzett tevékenységek, mint az építőipari aktivitás is komoly károsodást szenved majd el.
•    A legtöbb trópusi országban nagyon alacsony az átlagjövedelem, és a szegény rétegek nem férnek hozzá a mesterségesen hűtött helyiségek adta biztonságosabb körülményekhez.

Milyen lehetséges jövőbeli forgatókönyveket jelent ez?
•    A legvalószínűbb az, hogy sok ország nem lesz képes kezelni a globális felmelegedés okozta kedvezőtlen körülményeket.
•    Ezen országok gazdasága nagy valószínűséggel összeomlik, ami további beszélyt jelent az ott élők számára.
•    A klímaváltozás és a gazdasági válság következtében emberek milliói válnak földjüket elhagyó menekültté.

Mi tehetsz?
•    Ha az érintett országok egyikében élsz, költözz egy mérsékeltebb, hűvösebb éghajlattal rendelkező régióba. Tedd meg MOST, mielőtt a többség is rádöbben, hogy nincs más választása.
•    Tedd meg a szükséges és fontos lépeseket, a magad és közösséged alkalmazkodásának elősegítése érdekében.
•    Tanuld meg a szabályozott környezetben, üvegházban történő akvapóniás növénytermesztést.
•    Fektess megújuló energiaellátási rendszerekbe, hogy a hálózattól függetlenül működtethesd a hűtést szolgáló légkondicionáló készülékeidet.
•    Olyan ingatlant alakíts ki, amely élhető a megváltozó körülmények között is, és jobban ellenáll a szélsőséges időjárási feltételeknek, mint a mai szabványok.

Amennyiben a stratégiai célú lakhely változtatással kapcsolatban több információra vagy kíváncsi, olvasd el a "Stratégiai áttelepülés: Lehet, hogy mindent hátra kell hagynod!" című írást is.

A felhasznált táblázatok a arielschecklist.com oldalról származnak. Amennyiben szeretnél többet tudni a WBGT veszélyeiről, illetve hő-kimerültség és a hőguta tüneteiről, látogasd meg az oldalukat.


 
Vissza