Skip to main content

Tudtad, hogy mi vár Rád, amikor értesültél az új kínai járványról?

Szerző: Szalóczy Zsolt | |   Blog

Mire gondoltál akkor, amikor az első hírek érkeztek Wuhanból 2019 év végén? Vajon, ha tudod, hogy mi következik be néhány hónap múlva, másként reagáltál volna? 
Azt gondolom, hogy igen. Én legalábbis előbb vásároltam volna be élesztőből, tartós élelmiszerből, és előbb próbálok beszerezni jóminőségű maszkot. Hamarabb reagálok a pénzügyi változásokra, átgondolom a beruházásaimat és mindazt, ahogy általában addig éltem az életem. 
Persze utólag könnyű okosnak lenni, mondhatod és valószínűleg igazad is van. De a pofont megkaptuk és ha bölcsek vagyunk tanulunk belőle.
Most vajon mire gondolsz, amikor a jégtáblák között úszó hajóra nézel? A képen a Polarstern német kutatóhajó az északi sarkon halad keresztül 2020 augusztus 19-én. Tudod-e, hogy amit látunk a képen az legalább olyan jelentőségű, mint amilyen a COVID-19 megjelenése volt 2019 év végén?
Az északi sarkkörön belül zajló folyamatok az egyik legjelentősebb jelzői a klímaváltozás sebességének és nagyságrendjének.  A tavalyi évben a Grönland szigetét borító jég mennyisége 532 Gigatonnával csökkent, ez a Föld lakosságára elosztva 66 tonna jég fejenként. A tengert borító jég vastagsága kritikus szintre csökkent, amit a helyszínen találtak az Polerstern kutatóit is meglepte. 
Ha elolvad a jég, megváltozik az albedó, azaz több napenergiát nyel majd el a felszín, felgyorsul a felmelegedés, szétesnek a megszokott légköri áramlási rendszerek, még pusztítóbb szélsőséges időjárás vár ránk. A gyors változásokhoz egyre nehezebb lesz alkalmazkodni a bioszféra egészének, romlanak a mezőgazdasági hozamok, kritikussá válhat hozzájutni az elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez, ivóvízhez. Infláció, csődhullám, termelési láncok összeomlása és így tovább.
Nem állítom, hogy ez ugyanolyan gyorsan bekövetkezik majd, mint ahogy a COVID-19 következményei taroltak. De nincs kizárva ez sem. Aki bölcs már most elkezdi a felkészülést. Ehhez nyújt minden vállalkozásnak fontos segítséget a Cassandra Program.

Azt hallom, hogy most éppen mindenki tüzet olt, nincs idő a jövővel foglalkozni. De ha túl is éljük a mai napot mivégre, ha a holnap tesz majd tönkre?

Vissza