Skip to main content

Élelmiszer tartalék - 1. rész: Miért elengedhetetlen a megléte?


Az egyik legfontosabb dolog, amivel készülnünk kell egy vészhelyzet esetére, az egy belátható ideig biztonságot nyújtó élelmiszer tartalék képzése. Az igaz, hogy az ember akár harminc napot meghaladó ideig is túlélhet élelem nélkül, de a túlélés és az élhető élet között a különbség egyértelmű.

Különösen egy kihívásokkal teli időszakban – amilyen egy katasztrófa lehet például – az ember nem engedheti meg magának, hogy éhezzen és legyengüljön. Éppen ellenkezőleg, a lehető legjobb formájában kell lennie, hogy eredményesen nézzen szembe a kihívásokkal, és küzdje le a nehézségeket, és vészelje át a nehéz időszakot. Ehhez pedig energiára, vagyis ételre van szüksége.

Számos lehetséges esemény vezethet élelmiszerhiány kialakulásához, amelyek közül egyre több válhat valósággá, az éghajlatváltozás folyamatának előrehaladtával. Ezek közül néhány:

•    Aszály
•    Árvíz
•    Szélvihar
•    Hóvihar (igen, a megváltozó időjárási rendszer, helyben akár extrém teleket is okozhat)
•    Társadalmi feszültségek

Bár ezek kivétel nélkül nagyon negatív események, de az ezekből eredő élelmiszerhiány legfeljebb egy-két hétre korlátozódik. Előbb vagy utóbb segítség érkezik a katasztrófa sújtotta területen kívülről.

Létezik azonban egy rendkívül ijesztő lehetőség. Ennek esélye pedig az éghajlatváltozás előrehaladtával egyre csak növekszik:

•    Hatalmas területeket érintő terménypusztulás

Ez a lehetőség azért annyira rémisztő, mert az előzőekkel ellentétben nem várható kívülről gyors segítség. Ennek számos oka van:

•    Az egyes országok kormányai megtiltják a megmaradt növények és egyéb élelmiszerek exportját, még akkor is, ha adott esetben elégséges többlettel rendelkeznek (ahogy az a COVID-19 járvány tavaszi időszakában is megtörtént)
•    Azokat a terményeket és élelmiszereket, amik még elérhetőek a világpiacon, a legmagasabb árajánlatot tévők vásárolják meg (olyan gazdag és nagyhatalmú nemzetek, mint például az USA, vagy Kína)
•    Az éhségtől való félelem megbénítja a világgazdaságot, zavargásokat, vagy akár fegyveres konfliktusokat is kiváltva)
•    Ezek pedig az adott területen megakadályozhatják a gazdákat abban, hogy a következő évi vetéssel javíthassanak valamit a kialakult helyzeten, ami ettől még inkább romlik
•    Jelenleg a legtöbb kormány egyáltalán nem, vagy csupán kismértékben tárol sürgősségi élelmiszerkészletet
•    Ahogy az emberek többsége is teljesen felkészületlen egy ilyen helyzetre, nem termel a maga számára, és nem tárol tartalék élelmiszert semmilyen mértékben

A szükséges és megfelelő élelmiszertartalékok kialakításának két oka is van. Az egyik, hogy az ember ezzel biztosíthatja a maga és családja túlélését, esélyt adva ezzel a továbblépésre. A másik, hogy az ilyen módon felkészült ember nem szorul segítségre, így szükségleteivel nem terheli tovább központi rendszert, amely így több lehetőséggel gazdálkodhat, és hamarabb stabilizálódhat.

Az élelmiszertartalékok kialakításáról szóló sorozat második részében, utána járunk, hogy mennyi ételre van szükségünk, és azt hogyan tudjuk egyszerűen és biztonságosan tárolni.

Vissza