Skip to main content

Stratégiai áttelepülés: Lehet, hogy mindent hátra kell hagynod!


Ez a témát talán a legnehezebb végig gondolni az összes olyan kihívás közül, amelyekkel a klímaváltozás kapcsán szembe kell majd nézned. Megélni még inkább az lesz, amikor eljön az ideje. Éppen ezért még írni róla sem igazán könnyű… mégis elkerülhetetlen.

A stratégiai áttelepülésről van szó.

Mit is jelent ez?

Az nyilvánvaló, hogy az éghajlatváltozás rendkívül negatív hatással lesz az egész bolygónkra. Éppen ezért nevezték el globális felmelegedésnek. Azonban korántsem egyszerre és ugyanúgy: a Föld egyes részeit sokkal korábban és súlyosabban érinti majd, mint más területeit.

Magyarán azok az országok, amelyek már most is a forró égövön helyezkednek el, sokkal hamarabb válnak barátságtalanná, mint a mérsékelt, vagy a hideg égövön találhatóak. Barátságtalan alatt itt és most „emberi életre alkalmatlant” értek. Az Egyenlítő környékén egyre több olyan nap lesz az év folyamán, amikor a hőmérséklet és a páratartalom kombinációja halálos elegyet alkot majd. A Wet Bulb Temperature-ről szóló blogban részletesebben is olvashatsz a témáról. A szárazabb, szubtrópusi klímájú országokban egyre több hőhullám és szárazság lesz tapasztalható, ami jelentős terméskiesést, illetve erdőtüzeket okozhat. A végletekig kiszáradt és túlhasznált talaj pedig nem lesz képes magába szívni a rendkívül gyorsan és nagy mennyiségben érkező csapadékot, ezért súlyos áradások keletkeznek.

Ha esetleg valamelyik fent említett éghajlati övön élsz, akkor játssz el a gondolattal, hogy adott esetben át kell majd települnöd egy elfogadhatóbb hőmérsékletű vidékre. És a LÉNYEG: ezt akár sokkal hamarabb meg kell tenned, mint gondolnád, még jóval azelőtt, hogy a helyzet annyira rosszra fordul, hogy tömegek próbálnak majd meg áttelepülni. A saját túlélésed érdekében akkor is meg kell hoznod ezt a döntést, ha ez egyet jelent a munkád, házad, barátaid hátra hagyásával, és egy teljesen új élet kialakításával.

Talán így most más érthetőbb, miért írtam az elején, hogy ez a kihívás az egyik legnehezebb, amivel szembesülhetünk… sőt, amit akár csak végig kell gondolnunk.

És a valódi kérdés: hová érdemes áttelepülnünk?

Az alábbi lista számos, a témával foglalkozó tudományos jelentés, így az IPCC Report alapos vizsgálata után állt össze. Ezek azt elemezték, hogy a Földünk mely részeire, miként hat majd az éghajlatváltozás…

Észak-Amerika:
•    Kanada legnagyobb része
•    Az Egyesült Államok északnyugati partvidéke, a Sziklás-hegység, illetve Minnesota, Wisconsin, Michigan és Maine északi részei

Eurázsia:
•    A Brit-szigetek
•    Skandinávia
•    Baltikum
•    Oroszország jelentős részei

A Föld egyéb részei:
•    Patagónia
•    Tasmánia
•    Új-Zéland

Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan érdemes az éghajlatváltozás hatásainak kevésbé kitett új otthont választanod, olvasd el a „Hogyan találjunk az éghajlatváltozás hatásainak ellenálló otthont?” bejegyzést is.

Végül néhány záró gondolat ehhez a nehéz témához. Arra számítok vajon, hogy nagyon sokan szívlelik majd meg ezt a figyelmeztetést, és akár csak megtervezik az áttelepülésüket? Sajnos egyáltalán nem. Az emberi agy úgy van kialakítva, hogy az utolsó lehetséges pillanatig tagadjuk a kellemetlen és nekünk nem tetsző igazságokat… egészen addig, amíg kénytelenek vagyunk szembenézni a valósággal… és ekkor már többnyire késő. Ez az oka annak is, hogy emberek tömege nem hajlandó fel- és elismerni az éghajlatváltozás veszélyét, és még kevésbé cselekedni azzal kapcsolatban. Agyunk még sok szempontból a kőkorszaki emberének megfelelően működik. Csak időben és térben közeli problémákkal képes eredményesen foglalkozni: egyen vagy aludjon, küzdjön vagy meneküljön. Nem tudunk érdemben mit kezdeni olyan fenyegetésekkel, amelyek tíz évnyire, vagy annál is távolabbi jövőben leselkednek ránk… akkor sem, ha 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy megtörténnek.

Vissza